האידאליזציה של האימהות

IMG_7097 (1)מאת אן-ולרי אדלר, דולה, מדריכת הכנה ללידה, דולה אחרי לידה*

ההריון, הלידה והתקופה אחרי הלידה של תינוק הם מהארועים המשמעותיים ביותר של האישה בחייה. באותו הזמן, הם גורמים לשינויים בפן המשפחתי, הזוגי, המקצועי והחברתי.

קיים מיתוס שהלידה היא הרגע הכי מאושר בחייה של האישה. לדעתי אנחנו לא מדברים מספיק עם האמהות לעתיד (כולל בקורסים להכנה ללידה) על כך שלידה של תינוק היא גם אחד מהרגעים המאתגרים והמלחיצים בחיי האשה. על כך שלידה של תינוק בוודאי מביאה המון אושר להורים, אבל מביאה איתה גם כל מיני שינויים, אי וודאויות, וחששות אצל האמא הטריה. בבת אחת האשה הופכת לאמא, מבלי שקיבלה הכנה לכך.

אני פוגשת הרבה אמהות טריות, אשר במקום להרגיש מאושרות שנולד להן תינוק הן מרגישות אבודות ולא מאושרות. יש אפילו כאלה שמצטערות על אובדן החיים שהיו להן לפני הלידה. יש לזכור שהמצב החדש מתווסף, במקרים רבים, ללידה לא פשוטה (כאבים, לידה ארוכה מאוד, חתך חיץ שדרש תפרים, לידה קיסרית, לידת ואקום ועוד). בנוסף, ההורמונים משתגעים אצל האמא הטריה וגורמים לאמא להיות רגשית מאוד ושבירה. 50%-80% מהאמהות הטריות חוות דכדוך מסויים לאחר הלידה (baby blues). התופעה הזאת מופיעה 3-4 ימים לאחר הלידה ונעלמת מעצמה אחרי מספר ימים.

הבעיה המרכזית היא שהרבה אמהות לא מעיזות לדבר על כך כי הן מפחדות שישפטו אותן כ"אמא לא ראויה", והן מדחיקות את הפחדים שלהן מה שגורם להתדרדרות המצב.

מומלץ מאוד שמהחזרה של האמא הטריה הביתה עם התינוק שלה, היא תהיה עטופה, אהובה, תקבל עזרה מבעלה, מהמשפחה ומהחברים. האמא גם יכולה להעזר בדולה פוסט פרטום (דולה אחרי לידה) שתהיה נוכחת כדי להדריך אותה, להקשיב לדאגותיה, לתמוך בה בלי לשפוט אותה ולעודד אותה.

חשוב להזכיר לאמהות הטריות שכל יום יהיה קל יותר, ושהן יסתגלו לסביבה החדשה כמו שהתינוק שלהן יסתגל.

בעיני, ככל שלאמא לעתיד תהיה יותר מודעות לקשיים שהיא עלולה להיתקל בהם לאחר לידת התינוק, יהיו לה יותר כלים וכישורים להתמודד איתם במידה ותיתקל בהם.

* תרגום של מאמר שפורסם במגזין  Escapade ביוני 2013

Share Button