מאת אן-ולרי אדלר, דולה, מדריכת הכנה ללידה, דולר אחרי לידה*
רוב הלידות מתחילות עם ההופעה של צירים אצל היולדת.
הצירים והכאב הכרוך בהם באים והולכים כמו גלים בים. בהתחלה של הלידה, הצירים קצרים ולא צפופים. ככל שהזמן חולף, הצירים מתחזקים והכאב מתגבר. חשוב לזכור שבין הצירים יש הפוגה וגם מנוחה.
כאב זה משהו סוביקטיבי מאוד שכל אשה מרגישה אותו ומתמודדת איתו בצורה שונה. ברוב המקרים לאשה תהיה חווית לידה טובה יותר אם היא מכינה את עצמה ללידה, בין היתר דרך השתתפות בקורס הכנה ללידה.
ישנם כל מיני אמצעים שהיולדת יכולה להשתמש בהם כדי להתמודד עם כאבי הלידה, להפחית אותם ולהקל עליה.
מצד אחד, האשה יכולה להשתמש באמצעים קונבנציונאליים כדי להפחית את הכאב:
- שימוש במכשיר "טנס" (שימוש בפולסים חשמליים המפחיתים את הכאב בלידה אצל חלק מהנשים);
- זריקת פטידין – תרופה הקרובה למשפחת המורפיום המאפשרת ליולדת קצת להרפות ולהיות חצי ישנה במשך זמן מסויים;
- אפידוראל שהוא האמצעי המפחית ביותר את הכאב – אלחוש שמזרקים בין שתי חוליות בעמוד השדרה המרדים את כל אזור הגוף התחתון. אין ספק שהאפידוראל הוא האמצעי שהכי מפחית את הכאב. לאפידוראל יש גם חסרונות. האפידוראל מוביל ליותר התערבויות בלידה (ואקום, מלקחיים, ניתוח קיסרי). האפידוראל כרוך גם בסיכון קטן מאוד.
מצד שני יש כל מיני טכניקות טבעיות שיכולות לסייע ליולדת מאוד בתהליך הלידה. טכניקות אלה כוללות:
- נשימות והרפיה – שני הכלים האלה חשובים מאוד בתהליך הלידה: אשה שפחות מקובצת ושנושמת טוב יותר תסבול פחות והתינוק שלה שמקבל יותר חמצן ירגיש טוב יותר);
- עיסויים – למשל בגב התחתון;
- שימוש במים, אמבטיה או טוש (למעט במקרה של ירידת מים אצל היולדת) – מים חמים בטמפרטורה של עד 37.5 מעלות על הבטן וגב התחתון מאפשרים לשחרר ולהרפות, מה שמפחית את הכאב בצורה משמעותית;
- תנועתיות – הליכה, עמידה ועוד;
- תנוחות שונות;
- הומאופטיה;
- רפלקסולוגיה;
- שיאצו;
- ארומתרפיה.
היולדת יכולה לבחור לעשות שימוש בשירותיה של דולה מתחילת תהליך הלידה ועד לאחר לידת התינוק. הדולה תסייע ליולדת ליישם את הטכניקות השונות המתאימות עבורה. התמיכה של הדולה תהיה גם במישור הפיסי, הנפשי והרגשי, והיא תאפשר ליולדת לחוות לידה טובה יותר.
לסיכום, חשוב מאוד שהיולדת תהיה מודעת לאמצעים הקיימים להפחתת הכאב בלידה, ליתרונות, חסרונות והשלכות של כל אמצעי, כך שהיא תהיה מסוגלת לבחור את מה שהכי מתאים לה ונכון עבורה בלידה שלה.
* תרגום של מאמר שפורסם במגזין Escapade בפברואר 2013